Hydroxymethylfurfural

Hydroxymethylfurfural

Hidroksimetilfurfural, se retko čita i izgovara bez greške, zato je prihvaćena skraćenica HMF, te predstavlja organsko jedinjenje koje nastaje u hrani u kojoj su prisutni šećeri. HMF u hrani najčešće nastaje usled zagrevanja.

Zašto je HMF bitan za pčele? Zato što je pri visokim koncentracijama HMF otrovan za pčele. Pčelari često koriste šećerne sirupe i pogače za prehranu pčela koje su tretirane na određenoj temperaturi. Usled nekontrolisane pripreme može doći do nastanka visokih koncentracija HMFa, čime pčele postaju ugrožene prilikom prehrane.

Zašto je HMF bitan za potrošača? Visok nivo HMFa u medu ukazuje na produženo zagrevanje tokom skladištenja i pripreme meda ili na potencijalnu falcifikaciju meda. Iz tog razloga postoje zakonska ograničenja u medu kada je nivo HMFa u pitanju.

Kako nastaje HMF? U svežim namirnicama nema HMFa. Međutim, hrana koja sadrži šećere može imati visok sadržaj HMFa u kiseloj sredini. Hemijski proces koji se naziva “Majlardova reakcija” je odgovorna za stvaranje HMFa, pri čemu se reakcija stvaranja HMFa ubrzava 5 puta pri svakom porastu temperature od 10°C. Postoje i druge reakcije koje stvaraju HMF kao što je karamelizacija. Dakle, kombinacija povišene temperature i vremena tretiranja su idealni za povećanje koncentracije HMFa u prehrambenim proizvodima koji sadrže šećere.

Kako se određuje HMF u medu? Postoje različiti načini određivanja HMFa ali svi su vezani za laboratorijsko određivanje i za svaku metodu je potrebna laboratorijska oprema. U kućnim uslovima je nemoguće odrediti količinu HMFa u medu. Simpatična je priča jednog pčelara koji nam je objašnjavao u kom delu tegle sa medom se HMF može videti i pod kojim uslovima. Kada bi se HMF mogao videti golim okom onda ne bi bilo potrebe razvijati laboratorijske metode za njegovo određivanje.